Vaktherapie (beeldend vormen) in combinatie met rouw en verlies

Vaktherapie (beeldend vormen) in combinatie met rouw en verlies

In het leven krijgt iedereen, te maken met verlies. Dit kan onverwachts gebeuren; het verlies van een dierbare (man, vrouw of kindje). Het verlies van je baan, verlies van gezondheid, vriendschappen. Deze kunnen ervoor dat je even niet meer verder kan.

Door dit ingrijpende verlies kan het gebeuren dat je zelf geen overzicht meer hebt en kan je het gevoel hebben dat je wereld op zijn kop staat. Dit gevoel is geheel normaal en realistisch.

Juist dan kan het fijn zijn als er iemand samen met je kan kijken naar wat voor jou de beste manier is om hier een weg in te vinden, om samen te bekijken en te ontdekken wat je nodig hebt om dit verlies een plekje te geven.

Bovendien is het ook belangrijk dat je verlies ook mag ‘bestaan’ in je leven. Op basis van wat zich in het ‘hier-en-nu’ aandient, wordt je proces verder vormgegeven. Ik als therapeut bekijk naar wat het beste aansluitend is voor het moment. Met name dat er vanuit de ervaring van de gebrokenheid van het bestaan, weer tot zin en samenhang kan worden gekomen, zodat je weer op weg kunt gaan’.

Con-Solatio begeleidt en ondersteunt bij verlies en rouw. In de begeleiding komt er orde in chaos en is er ruimte voor het uiten van allerlei emoties. Samen gaan we op zoek naar balans, een nieuw perspectief en versterkt zelfbewustzijn. De bedoeling is dat je na kortere of langere tijd, vanuit vertrouwen in je eigen innerlijke kracht, je weg kan vervolgen.

Zelf heb ik gemerkt dat het helpend kan zijn wanneer er even geen woorden voorradig zijn, dit beeldend vorm te kunnen geven. Wat ik heb gezien in de afgelopen jaren is dat naast dat er gesproken word over het verlies en/of rouw het helpend kan zijn om bepaalde situaties ook daadwerkelijk te zien, bekijken en te kunnen aanschouwen d.m.v. beeldend werk.

Het kan inzicht geven en het verlies of hetgeen waar over gerouwd word krijgt een plekje, is tastbaar voor jezelf. En dan is het aan jezelf wat je na afloop van de therapie hier mee gaat doen.